Skip to main content

In the first series of films, Joe Morris from Morris+Company is lifting the lid on some of the key considerations that led to the delivery of The Featherstone Building EC1.

Starting with the prefabrication process... how can we communicate the building's construction through its design? What connection is there to the structure's inherited history? Which relevant sustainable methods are at our disposal?

Dramatic 360° views across London can be seen from The Featherstone Building EC1 - next in our mini series, Joe Morris uncovers how the building's components were orchestrated to deliver such a rich amenity.

The regular grid that the building ascends from determines the column formation and therefore the window arrangement, wrapping all four sides from top to bottom. As the façade recedes both vertically and horizontally, the structure is exposed to create natural sun traps and reveal iconic landmarks.

For the third edition of the Finer Details series, we are zooming in on the staircases.

For this element of the design, the layout was key. In the last video, we learnt about the reason for the site's window placement, and now we understand how it's been utilised. With a glass pane facing Featherstone Street, the chamber provides serene views out, whilst receiving an abundance of natural light within. In this way, the staircase becomes an active space in the building, offering the occupants more areas to relax and enjoy.

Atop The Featherstone Building EC1 sits a pavilion; the structure is built from recycled materials obtained from the existing edifice. The scheme prioritises access to the outdoors at every level, through its proximity to Bunhill Fields on the ground floor, to its terraces, balconies and rooftop vistas higher up.

Our mini series concludes with Joe Morris exploring the value this space adds to the building.